Mekaniikkalelu. Tuo sana ei ainakaan itselläni herättänyt sen kuultua mitään kovin suurta ideatulvaa. Pohdin, että onkon kyse sukupuolieroista. Tytöillä ei vain ole niin suurta logiikkatajua kuin pojilla. No en usko! Mekaniikka osuu vaan juuri sellaiselle alueelle, mitä itse ei ainakaan ole paljoa koulussa tehnyt, tai opettanut.
Tässä on nyt esittelyssä kaksi valmistamaani mekaniikkalelusovellusta. Ensimmäinen on perinteisempi vipumallinen vempain, jossa osat liikkuvat ylös-alasliikkeellä. Helpon näköinen mutta melko vaikea toteuttaa.Materiaalina on käytetty kennomuovia, joka soveltuu hyvin helppoutensa puolesta kyseisiin töihin. Muuta käyttämäni materiaalit olivat rautalanka, valmiit puiset pyöreät sylinterit ja paperia koristeluun.
Toisena mekaniikkatyönä tein vanhasta muistista samanlaisen lelun, kun itse olin ala-asteella tehnyt. Ainakin omilta ala-aste ajoilta muistin tämän olleen suuri hitti! Telinevoimistelevaan apinaan tarvitaan vain vanerista sahatut apinan osat, kolme palaa pyöreää puutankoa, maalia ja pala kalalankaa. Tämä mekaniikkalelu toimii varmasti!
Soveltuvuus kouluun: tämä työ on helppo soveltaa eri vaikeusasteille. Pienemmille opettaja voi valmiiksi sahata palat, eli oppilaat hoitavat maalaamisen ja osien kiinnittämisen. Ja taas isompien oppilaiden kanssa työ voidaan toteuttaa alusta asti itsenäisesti.Keikkuva hahmo voi olla vaikka oma tulostettu valokuva, joka on kiinnitetty lakalla vaneriin. Tämä on mielestäni erittäin hauska työ, joka voi parhaimmillaan jäädä muistoksi omista ala-aste ajoista. Haluan ehdottomasti toteuttaa tällaisen omien oppilaitteni kanssa tulevaisuudessa.
Kaikenlaista mekaniikkaa sitä onkin. Tuttu myös etsii laitesuunnittelua yritykselle, tarve olisi siis mekaniikkasuunnitteluun. Se on vahvasti ilmeisesti läsnä monessakin asiassa. Hienolta näyttää tuo teos! https://www.promec.fi/suunnittelu
VastaaPoista